Potilaiden ja ikäihmisten ravintopalvelut

Hyvinvointia ravitsemuksella

Maittava ja ravitseva ruoka on tärkeä osa elämää ja hyvinvointia. Ruokailu on parhaimmillaan päivän kohokohta ja mielihyvän lähde. Ikääntyneen ihmisen hyvä ravitsemus ylläpitää terveyttä, toimintakykyä ja elämänlaatua. Lisäksi hyvä ravitsemustila nopeuttaa sairauksista toipumista ja pienentää terveydenhuollon kustannuksia. Ruoalla ja ruokailulla on myös tärkeä psykososiaalinen merkitys. Myös kotona asumisen mahdollisuudet ovat paremmat, mikäli ravitsemustila on hyvä.

Potilaiden ja ikäihmisten ravitsemussuosituksena on, että ruokavalion energiamäärä on sopiva energiankulutukseen nähden. Ruokavalion tulee olla monipuolinen, värikäs ja sisältää riittävästi proteiinia. Suolan käytön kohtuullisuus ja hyvälaatuisten rasvojen käyttö on tärkeää valtimoterveyden kannalta.

Ruokailu hoitolaitoksissa

Ruokalistat laaditaan Ravitsemushoitosuosituksen mukaisesti. Olennaista on energian riittävä määrä, rasvan määrä ja laatu, vähäsuolaisuus sekä ruoan nautittavuus, maku, monipuolisuus ja tasapainoisuus.

Asiakkaalle kootaan tuoreista, laadukkaista raaka-aineista täysipainoinen ateria.

Aamiainen
puuro tai velli
leipä, levite ja leikkele
maito
kahvi tai tee
tuoreita kasviksia, hedelmiä, marjoja tai tuoremehua

Lounas
Pääruoka
lämmin kasvislisäke
tuoresalaatti
leipä ja levite
Maito, piimä tai kotikalja
jälkiruoka (keittoaterialla)

Iltapäivän välipala
Kahvi ja kahvileipä
tai
hedelmä/jogurtti/viili/runsasenerginen juoma/kliininen täydennysravintovalmiste

Päivällinen
Pääruoka
tuoresalaatti
leipä ja levite
Maito, piimä tai kotikalja
jälkiruoka (keittoaterialla)

Iltapala
Leipä/piirakka/rieska/sämpylä, levite ja leikkele
tuoreita kasviksia
maito/jogurtti/viili
tee